26 Feb Misa mocy: wiosenna z tempehem i miętową salsą verde
Składniki na tempeh z cytrynowo-rozmarynowej marynacie:
(Składniki na 4 porcje)
- 200 g tempehu naturalnego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego
- 2 obrane i rozgniecione nożem ząbki czosnku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca
- kilka kropli srirachy
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 2 łyżki oleju sezamowego (można zastąpić każdym innym)
- olej do smażenia
Wszystkie składniki marynaty połączyć w misce, dodać pokrojony tempeh, wymieszać tak, aby wszystkie kawałki były pokryte marynatą. Zamknąć lub przykryć miskę/naczynie z marynującym się tempehem i odstawić na 6 godzin, a najlepiej całą noc. Zamarynowany tempeh usmażyć na odrobinie oleju lub zgrillować na patelni grillowej.
Pozostałe składniki misy:
- 1 szklanka zielonej soczewicy, namoczona przez noc w wodzie, odsączona, przepłukana i ugotowana do miękkości w świeżej, osolonej wodzie – gotować przez około 20-25 minut
- 2 średniej wielkości słodkie ziemniaki, obrane i pokrojone w około 0,2-0,3 cm plastry
- 4 średnie ziemniaki, pokrojone w 0,2-0,3 cm plastry ( można w skórce)
- 1 brokuł, podzielony na różyczki
- pęczek rzodkiewek, pokrojonych w cienkie plasterki
- odrobina oleju
- odrobina soli
Soczewicę ugotować wg powyżej instrukcji, odsączyć, przepłukać pod bieżącą wodą i odstawić na bok.
W między czasie na dwóch blachach z piekarnika wyłożonych papierem do pieczenia ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki. Posmarować je odrobiną oleju i oprószyć solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i zapiekać przez 20 minut lub dłużej, do czasu, aż się zarumienią. Można w międzyczasie zamienić blachy, aby ziemniaki równomiernie się upiekły.
Podzielonego na różyczki brokuła wsypujemy do rondla zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy i pozostawiamy na 5 minut. Odsączamy w durszlaku i przepłukujemy pod zimną, bieżącą wodą.
Składniki na miętową salsę:
- mały pęczek świeżej mięty
- 2 łyżeczki suszonych liści kolendry
- 1/2 łyżeczki ziaren kuminu (kminu rzymskiego)
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 małe ząbki czosnku
- 45 ml octu jabłkowego – ja użyłam octu od Veganise Food
- 100 ml oliwy z oliwek lub innego oleju dobrej jakości
Miętę płuczemy pod bieżącą wodą. Kumin prażymy przez chwilę na suchej patelni, aż zacznie wydzielać aromat – zajmie to około 30-60 sekund, w zależności czy prażymy na małym czy dużym ogniu. Polecam na małym – zwłaszcza, gdy jesteśmy roztrzepani i łatwo możemy go przypali.
W kielichu blendera, Vitamixie lub blenderze z ostrzem typu S umieszczamy wszystkie składniki na wyjątkiem mięty i miksujemy na jednolitą emulsję. Wsypujemy liście mięty i ponownie miksujemy, aby powstała nam piękna, żywozielona salsa.
W 4 miskach rozkładamy po równo: soczewicę, brokuły, rzodkiewkę, ziemniaki i bataty oraz tempeh. Całość polewamy miętową salsą.
Sorry, the comment form is closed at this time.