26 Feb Nowy pomysł na marynowany tempeh
Składniki:
- 200 g tempehu naturalnego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego
- 2 obrane i rozgniecione nożem ząbki czosnku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca
- kilka kropli srirachy
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 2 łyżki oleju sezamowego (można zastąpić każdym innym)
- olej do smażenia
Tempeh pokroić w paski około 4-5 mm.
Pozostałe składniki umieść w miseczce i dokładnie wymieszaj lub przełóż do słoika, zakręć i porządnie wstrząśnij. Powstały sos ma być jednolity, poza pływającym w nim czosnkiem. Tempeh układaj w małym pojemniku, przekładając niewielką ilością marynaty. Przemieszaj delikatnie, chociażby potrząsając pojemnik, aby marynata równomiernie pokryła tempeh. Marynuj od min. 2 do max. 24 godzin. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i smaż plastry tempehu na złoty kolor z obu stron. Zajadaj na ciepło lub zimno, jako dodatek do kanapek.
Sorry, the comment form is closed at this time.