Nowy pomysł na marynowany tempeh - MERAPI TEMPEH
633
post-template-default,single,single-post,postid-633,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,no_animation_on_touch,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-16.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Nowy pomysł na marynowany tempeh

Składniki:

  • 200 g tempehu naturalnego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego
  • 2 obrane i rozgniecione nożem ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca
  • kilka kropli srirachy
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżki oleju sezamowego (można zastąpić każdym innym)
  • olej do smażenia

Tempeh pokroić w paski około 4-5 mm.

Pozostałe składniki umieść w miseczce i dokładnie wymieszaj lub przełóż do słoika, zakręć i porządnie wstrząśnij. Powstały sos ma być jednolity, poza pływającym w nim czosnkiem. Tempeh układaj w małym pojemniku, przekładając niewielką ilością marynaty. Przemieszaj delikatnie, chociażby potrząsając pojemnik, aby marynata równomiernie pokryła tempeh. Marynuj od min. 2 do max. 24 godzin. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i smaż plastry tempehu na złoty kolor z obu stron. Zajadaj na ciepło lub zimno, jako dodatek do kanapek.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.