Pyszne wegańskie nuggetsy z tempehu - MERAPI TEMPEH
74
post-template-default,single,single-post,postid-74,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-16.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Pyszne wegańskie nuggetsy z tempehu

Składniki:

  • 200 g tempehu naturalnego
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu BBQ
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 ząbki czosnku, starte
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 łyżki octu (u mnie gruszkowy)
  • 1/2 szklaki wody

Panierka:

  • 1/2 szklaki mąki z ciecierzycy
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • 1/2 szklanki bułki tartej

Tempeh pokroić w 3-4 cm kostki. Jeżeli macie tempeh w postaci krążków to podzielcie na cztery równe kawałki. Wymieszać sos sojowy, sos BBQ, cukier, czosnek, imbir, ocet i wodę. W powstałej marynacie zanurzyć tempeh, aby był dokładnie pokryty sosem. Odstawić do lodówki na minimum sześć godzin, a najlepiej na dobę lub nawet dwie, aby dobrze tempeh przegryzł się z marynatą.

Mąkę z ciecierzycy ( jeżeli nie macie, można zastąpić pszenną) rozrobić z wodą. Przygotować panierkę: rozkruszyć płatki kukurydziane, wymieszać z bułką tartą.

Zamarynowany tempeh obtoczyć w roztworze z mąki z ciecierzycy. Następnie z bułce z płatkami, ponownie w roztworze i jeszcze raz panierce.

Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z pieczonymi ziemniakami, surówką i ulubionymi sosami.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.