12 Lip Pyszne wegańskie nuggetsy z tempehu
Składniki:
- 200 g tempehu naturalnego
- 6 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki sosu BBQ
- 1 łyżeczka cukru
- 2 ząbki czosnku, starte
- 1 łyżka startego imbiru
- 2 łyżki octu (u mnie gruszkowy)
- 1/2 szklaki wody
Panierka:
- 1/2 szklaki mąki z ciecierzycy
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
- 1/2 szklanki bułki tartej
Tempeh pokroić w 3-4 cm kostki. Jeżeli macie tempeh w postaci krążków to podzielcie na cztery równe kawałki. Wymieszać sos sojowy, sos BBQ, cukier, czosnek, imbir, ocet i wodę. W powstałej marynacie zanurzyć tempeh, aby był dokładnie pokryty sosem. Odstawić do lodówki na minimum sześć godzin, a najlepiej na dobę lub nawet dwie, aby dobrze tempeh przegryzł się z marynatą.
Mąkę z ciecierzycy ( jeżeli nie macie, można zastąpić pszenną) rozrobić z wodą. Przygotować panierkę: rozkruszyć płatki kukurydziane, wymieszać z bułką tartą.
Zamarynowany tempeh obtoczyć w roztworze z mąki z ciecierzycy. Następnie z bułce z płatkami, ponownie w roztworze i jeszcze raz panierce.
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z pieczonymi ziemniakami, surówką i ulubionymi sosami.
Sorry, the comment form is closed at this time.